Sağlıklı beslenme trendleriyle birlikte mutfağımıza giren somon balığı, artık semt pazarlarında bile satılır oldu… Pişirme teknikleri ve tazesini seçmenin püf noktalarını somonun memleketi Norveç’ten gelen şef Jostein Medhus anlattı.
Norveç Mutfak Takımı’nın
müdürü şef Jostein Medhus, Norveç Deniz Ürünleri Konseyi’nin bir üyesi olarak
şu sıralarda İstanbul’da… Dünyanın birçok ülkesine ihracat yapan konseyin yeni
ihracat noktalarından biri Türkiye. Şef ile röportajımız esnasında konseyin
yöneticilerinden Maria Kivijarvi Heggen de oradaydı. Türkiye’deki
faaliyetlerini ve işbirliğini sorduğumuzda, bakanlığa bağlı olarak çalışan bu
kuruluşun amacının sadece ihracat olmadığını ve ilişki kurdukları ülkelerde
balık tüketimini artırmanın yanı sıra mevcut balık üretimine de kendi
bilgileriyle destek olduklarını söyledi.
- Somon balığının çiftlikte değil, doğal ortamında yetişmiş
olanını tercih etmemiz söyleniyor. Bir Norveçli olarak siz ne diyeceksiniz?
Çiftlik somonu ve doğal ortamında büyüyen somon arasında küçük farklılıklar
var. Doğal olanında omega 3 değerleri biraz daha fazla. Ama çiftlik somonunda
da omega 3, o kadar fazla ki haftada bir kez bile yeseniz bütün haftalık omega
3 ihtiyacınızı karşılamış oluyorsunuz. Doğal somon yakalamak, Norveç’te de
zengin insanların bir hobisi. Bu nedenle çiftlik somonu üretiyoruz. Bu biraz
tavuk üretimine benziyor. Doğal ortamda büyüyen tavuğun peşine düşüp onu
yiyebilirsiniz ama tavuklar kaç kişi için yeterli olacaktır? Önemli olan
yeterli proteini almak. Çiftlik somonu da aynı görevi yapar. Tüketicilerin
özellikle hazırlık aşamasıyla ilgili bilgili olmaları çok önemli.
- Bu durumda nerede yetiştiği değil, nasıl pişirildiği mi önemli
diyorsunuz?
Evet; bir şef olarak her zaman söylediğim ve tavsiye ettiğim balık pişirirken
içindeki suyunu kaybetmesine izin vermeyin. En sık yapılan yanlışlardan biri
‘fazla pişirmek’. Çok fazla pişirerek suyunu kaybetmesine neden olursunuz ve bu
da balığın hem değerlerini hem de tadını yitirmesine neden olur. Aslında balığı
hazırlarken düşündüğünüzden çok daha az vakte ihtiyacınız var.
- Lezzetli bir somon pişirmenin püf noktası nedir?
Somon için en önemli iki şey tuz ve asiditesi… Bu asidite için de limon suyunu
tavsiye edebilirim. Ama tercihe göre, sirke ya da soya sosu kullanabilirsiniz.
Tabii daha önce de söylediğim gibi çok fazla pişirirseniz tadını
kaybedersiniz.
- Pişirme süresini sürekli vurguluyorsunuz. Örnek verin; fileto
bir somon dilimini kaç dakika pişirmeliyiz?
Fırında 150 derecede, 10 dakika. Ayrıca piştikten sonra fırından çıkarıp iki
dakika da dışarıda dinlendirmelisiniz. Çünkü fırında pişerken suyu ortada
toplanır. Siz iki dakika dinlendirdiğinizde etrafındaki sıcak hava uzaklaştığı
için, bu su tüm somona yayılacaktır ve böylece daha lezzetli olacaktır.
Norveç’te derece kullanıyoruz. İç sıcaklığı 50 dereceye ulaştığında en iyi
şekilde pişmiştir.
- Marketlerde ya da balıkçılardaki somonlara baktığımızda
renkleri arasındaki farklılıklar gözümüze çarpıyor. Bu renk farklılığı neden
oluyor?
Genellikle farklı renkte somonlara rastlıyorsunuz. Ama şunu söyleyebilirim daha
turuncu olması, daha taze olduğunun göstergesidir. Çok soluk, pembeye dönük
renkte olan somonları tercih etmemenizi öneririm. Mutlaka raf ömrüne de dikkat
edin.
- Somonun yanında ne tavsiye edersiniz?
Sebze ve salata. Norveç’te zeytinyağı- hardal karışımını ya da limon ve
tereyağı çok kullanıyoruz. İçecek olarak daha az asitli hafif şarapları tercih
edebilirsiniz. Alkol içermeyen bir şeyler istiyorsanız da taze elma suyunu
tavsiye ederim.
NORVEÇLİLERİN YÜKSELİŞİ TESADÜF
- Son zamanlarda Kuzey
Avrupa dizileri ve filmlerinde yaşanan yükselişin sizce bir nedeni var mı?
Aslına bakarsanız hiçbir fikrim yok. Sadece bir tesadüf olabilir. Bizim için de
alışılageldik bir durum değil. Bu durum belki bir daha ancak 20 sene sonra
tekrar görebileceğimiz bir durum. Çünkü herhangi bir hükümet desteği ya da yeni
bir oluşum yok.
PINAR
HİÇDURMAZ